Blog

 • En de kleur is... groen!

  Geplaatst op: 28-05-2018
  En de kleur is... groen!

  Het is voorjaar, de natuur is prachtig; alles groeit en bloeit. Hoewel, alles..

  We kunnen niet ontkennen dat er dagelijks een aantal diersoorten uitsterven. Het goede nieuws is dat er ook dagelijks nieuwe soorten ontdekt worden. Mogen we spreken van een natuurlijke balans? Ook in de dakenwereld wordt hard gewerkt aan ‘balans’. Hoe, vraag je je af?

   

  Lees meer »

 • De beste nog beter maken

  Geplaatst op: 28-12-2017
  De beste nog beter maken
  Soms valt mijn oog op iets wat direct mijn aandacht trekt. Onlangs was dat een artikel over de nieuwe Mercedes S-klasse: dit nieuwe model is op maar liefst 6500 onderdelen verbeterd! “Ontwikkelingen gaan snel aan de top. Mercedes-Benz wil voorop blijven lopen en heeft daartoe deze S-klasse verbeterd.” Zo luidde de inleiding van het artikel. Dat zette mij aan het denken; hoe zit dat eigenlijk in onze sector?

  Lees meer »

 • Fairtrade in de bouwsector

  Geplaatst op: 31-10-2017
  Fairtrade in de bouwsector
  We kennen allemaal de term ‘Fairtrade producten’. Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. In de bouwsector is deze-of een soortgelijke- term nog niet van toepassing. En ik denk dat het de hoogste tijd is om daar verandering in te brengen: Fier wordt FAIR!

  Lees meer »

 • Hebben wij voldoende lef?

  Geplaatst op: 04-09-2017
  Hebben wij voldoende lef?
  De vakantie is voorbij; iedereen is weer volop aan het werk. Tijdens mijn vakantie heb ik nieuwe energie opgedaan en nieuwe inzichten gekregen. En die inzichten roepen vragen bij me op. Graag deel ik ze met jullie in deze blog.

  Lees meer »

 • Tijd voor vakantie. Tijd voor Peelgeluk.

  Geplaatst op: 12-07-2017
  Tijd voor vakantie. Tijd voor Peelgeluk.

  ‘Haal het beste uit jezelf en (ga) uit je dak! Peelgeluk is wonen onder een Fier dak. Jouw huis is als je lichaam: de plek waarin je moet leven. Als je er goed voor zorgt is het een bron van positiviteit.’

  Lees meer »

 • Waar ben jij mee bezig?! Oftewel.. bewustwording.
  Samenwerken wordt gedefinieerd als ‘het gezamenlijk inzetten voor een bepaald doel’. En dat is ook logisch, want als mensen met verschillende expertises zich inzetten voor hetzelfde doel is ‘samenwerken’ de meest efficiënte manier om dat doel te bereiken. Toch gebeurt het lang niet altijd. En ik vraag me af hoe dat komt..

  Lees meer »

 • Tijd voor verandering

  Geplaatst op: 27-02-2017
  Tijd voor verandering

  Prikkels van buitenaf: bijeenkomsten die ik bijwoonde, gesprekken die ik voerde met klanten en politieke discussies die ik volgde. Ze hebben mij aan het denken gezet. Er worden vragen gesteld en er gebeuren dingen die mij een bepaald gevoel geven; ik word me (nog) meer bewust van onze verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving. En niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de mensen en dieren die daarin leven.

  Ik kom maar tot één conclusie; het is tijd voor verandering!

   

  Lees meer »

 • Conditie moet beter!

  Geplaatst op: 15-01-2017
  Conditie moet beter!
  Het is nog stil buiten, op een paar vogeltjes na die al druk aan het fluiten zijn. Het uitzicht is prachtig; de ochtenddauw dwarrelt langzaam neer op de velden. Daar buiten ben ik dadelijk ook en ik heb er nu al zin in!

  Lees meer »

 • Applaus voor de dakdekker

  Geplaatst op: 09-12-2016
  Applaus voor de dakdekker

  Londen. Eén van de grootste steden van Europa. Er wonen ruim acht miljoen mensen in deze bruisende stad waar dag en nacht iets te doen is. Wie aan Londen denkt, denkt aan musicals. Onlangs was ik in deze wereldstad met mijn gezin en we bezochten een musical op het bekende West End. Terwijl de spelers op het toneel hun beste beentje voorzetten en wij helemaal meegevoerd werden in het verhaal, vielen mij een paar dingen op.

  Nu zie ik u denken: “Wat heeft dit met dakdekkers te maken?”. In mijn ogen heel veel. Ik vertel het u graag.

  Lees meer »

 • Ik heb er toch voor betaald?

  Geplaatst op: 11-11-2016
  Ik heb er toch voor betaald?

  Als je een opdrachtgever vraagt of er veilig gewerkt wordt op zijn dak, antwoord hij steevast: “Ja natuurlijk! Daar heb ik toch voor betaald?!” Hij verwacht dat een juiste, veilige werkomgeving voor de dakdekkers bij de prijs inbegrepen is. Dat lijkt voor hem vanzelfsprekend. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd zo te zijn.

   

  Lees meer »

 • De derde helft

  Geplaatst op: 01-11-2016
  De derde helft
  “GOOOAAAALLL !!!” Sjaak de dakdekker schreeuwt zó hard over het veld, dat zelfs het hondje aan de overkant ervan schrikt en met zijn staart tussen z’n benen snel achter zijn baasje gaat zitten. Sjaak is zó blij en in al zijn enthousiasme geeft hij zelfs een onbekende dame die naast het veld staat een spontane knuffel! Daarna volgt de ‘group hug’ en Sjaak kijkt tevreden naar zijn medespelers. Wát een team…

  Lees meer »

 • Daken DNA

  Geplaatst op: 18-05-2016
  Daken DNA

  Uw Daken-DNA biedt inzicht en besparing op het onderhoud van daken.
  Door als vastgoedeigenaar of woningcorporatie het gewenste kwaliteitsniveau van uw daken vast te leggen, hebt u altijd een meetlat waarlangs u de staat van uw daken kunt bepalen. Het biedt inzicht, maar tevens helpt u ook de kosten op onderhoud te verminderen. Bewoners weten wat ze mogen verwachten, onderhoudsfrequentie en kosten worden zichtbaar. Uw Daken-DNA biedt u en uw bewoners duidelijkheid, transparantie, inzicht en continuïteit.

  

  Lees meer »

 • Sjaak, de dakdekker, is een alround specialist.

  De toekomstige dakdekker wordt een allround vakman


  Sjaak, de dakdekker, is een allround specialist

  

  Lees meer »

 • Sjaak, de dakdekker, maakt kennis met Lean en Mean
 • De mening van? Kwaliteit en techniek op daken.

  Reacties uit de markt betreffende de kwaliteit op daken. Artikel dakeraaad 127.


  De mening uit de markt en de bijdrage van Fier Dakcontrol.

  Lees meer »

 • Sluit een project af als er toetsing over de kwaliteit heeft plaatsgevonden door een onafhankelijk bureau. 


  Mijn column bij Renda. Kennis netwerk bestaande bouw.

   

  Lees meer »

 • Circusartiest of veilig je werk kunnen doen.

  Veilig werken op hoogte dient zichtbaar te zijn in de offerte!

   

  Circusartiest of veilig je werk kunnen doen?

   

  Ondanks aangepaste regelgeving en ondanks de inspecties van SZW (voorheen Arbeidsinspectie) en SBD blijken nog steeds mensen onveilig te werken op hoogte. Nog ieder jaar gebeuren er tal van ongelukken, ook met dodelijke afloop, omdat werknemers tijdens het werk van het dak vallen.

  Cijfers laten zien dat het afgelopen jaar bij controles 35 inspecteurs bijna 900 objecten bezochten. Bij 70% van die objecten werden een of meer overtredingen geconstateerd. In de onderzoeksperiode zijn 148 ongevallen gemeld, waarbij 10 dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Ook liepen 18 personen ernstig letsel op. Bij de overige ongevallen moesten nog 97 personen in het ziekenhuis worden opgenomen. Dramatische cijfers, waarbij we ons de vraag mogen stellen: Hoe kunnen we het werken op daken nu echt veilig maken?

  Mijn mening is dat het belangrijk is dat veilig werken op hoogte echt een item wordt. Een onderwerp dat aandacht krijgt en directies en opdrachtgevers er van doordrongen raken dat veilig werken niet alleen in het belang is van degenen die fysiek de arbeid leveren op het dak, maar ook voor hen als bedrijf of als opdrachtgever.

  Het wordt tijd dat we – zoals ik al zei - veilig werken echt tot een item maken, dat al in de offertefase aandacht krijgt.

  Door veiligheid als aparte post mee te nemen in de offerte en daar budget voor te reserveren en dat bedrag daar ook daadwerkelijk voor te gebruiken.

  Nu gebeurt het dat de post: veiligheid in het totale aanbestedingsbedrag wordt meegenomen. Wanneer men vervolgens met de prijs dient te zakken, gaat dat in veel gevallen ten koste van de post: veiligheid. Daarmee wordt het veilig werken op het dak (vaak onwillekeurig) naar het tweede plan geschoven.

  Als FIER Dakcontrol help ik opdrachtgevers / aannemers graag in advies en ondersteuning om te zorgen dat werken aan daken op een veilige manier worden uitgevoerd. Want bedenk wel, dat wanneer er ongelukken gebeuren op het dak dan raakt dat ook u als bedrijf of u als opdrachtgever. En dat wilt u toch zeker niet!

  Met ondersteuning van FIER Dakcontrol zijn uw werknemers verzekerd van een veilige werkplek.

   

  Joost Stemkens, FIER Dakcontrol.

   

  Lees meer »

 • 15 seconden wat we doen

  Geplaatst op: 05-03-2015
 • APK voor Daken

  Geplaatst op: 05-02-2015
  APK voor Daken

  APK voor het dak?

  Niet nodig, daarvoor is: Fier Dakcontrol.

  De verplichte Apk-keuring voor auto’s heeft haar meerwaarde nadrukkelijk bewezen. Maar hoe zit het nu met onze daken? Zou een APK ook daar ongevallen voorkomen? Of misschien is het wel helemaal niet nodig, wanneer we met enige regelmaat Fier Dakcontrol een analyse laten maken van de kwaliteit van het dak en de daktoetredingen.

  Het is een gegeven dat er jaarlijks veel ongelukken plaatsvinden op het dak. Uitglijden; niet voldoende gezekerd; maar ook het ontbreken van deugdelijke daktoetredingen vormen de aanleiding. Veel van die ongevallen zijn eenvoudig te voorkomen. Door het uitvoeren van controles is het aantal ongevallen eenvoudig te reduceren.

  Daarom een belangrijke tip: Denk na over de kwaliteit van uw dak en een gecontroleerde daktoetreding. Het gaat ten slotte om uw veiligheid en die van de mensen die op het dak moeten werken.

  Erken de waarde en het belang van een goed dak en raadpleeg de checklist ‘veilig onderhoud op en aan gebouwen’.

  Of neem contact op met Fier Dakcontrol en al uw vragen worden beantwoord.

  Fier Dakcontrol, om er zeker van te zijn dat met uw dak niets mis is!! www.fierdakcontrol.nl

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/formulieren/2012/03/19/formulier-toetsingskader-veilig-onderhoud.html

   

  Lees meer »

 • Snel, effectief en besparen

  Geplaatst op: 27-01-2015
  Snel, effectief en besparen

  De ‘Bouwrups’, een effectieve oplossing

  om energie te besparen.

  30 – 35 Procent van alle opgewekte energie in huis, gaat verloren door een slechte niet-sluitende dakconstructie. Dat is 1/3 deel van onze energiekosten, die we zomaar over de balk gooien. Veel geld, dat gemakkelijk bespaard kan worden. Eenvoudig door Fier Dakcontrol te bellen en een analyse te laten maken van uw dak.

  Want u kunt het aantal luchtlekken wel reduceren door ze vol pur te stoppen, maar dat is de oplossing niet. U wint weliswaar aan energie, maar u verliest nog veel meer aan wooncomfort. De aanwezigheid van luchtlekken los je niet op door een incidentele aanpak. Veel effectiever en kostenbesparender is te kiezen voor een oplossing die duurzaam werkt tijdens de volledige levensloop van de woning.

  Fier Dakcontrol helpt u aan een ademende oplossing, waarmee de isolatiewaarde blijft gewaarborgd. De ‘Bouwrups’, een geprefabriceerd aansluitprofiel, dat alle kieren dicht, zonder in te leveren op wooncomfort. De ´Bouwrups´ is geluid- en dampwerend en waterdicht en laat zich snel en eenvoudig monteren.

  Voor meer informatie: kijk op: www.bouwrups.nl of mail of bel Fier Dakcontrol:

  www.fierdakcontrol.nl

   

  Lees meer »

 • Artikel Dakenraad 5

  Geplaatst op: 05-05-2014
  Artikel Dakenraad 5
  Fier Dakcontrol schrijft de komende 5 edities artikelen over hellende daken in de dakenraad. U vindt in de dakenraad nummer 119 het vijfde en laatste artikel.

  Artikel 5:
  De Toekomst.


  Klik hier om het artikel te lezen.

  Lees meer »

 • Artikel Dakenraad 4

  Geplaatst op: 16-12-2013
  Artikel Dakenraad 4
  Fier Dakcontrol schrijft de komende 5 edities artikelen over hellende daken in de dakenraad. U vindt in de dakenraad nummer 117 het vierde artikel.

  Artikel 4:
  Verbetering van het proces


  Klik hier om artikel te lezen.

  Lees meer »

 • Artikel dakenraad 3

  Geplaatst op: 25-10-2013
  Artikel dakenraad 3
  Fier Dakcontrol schrijft de komende 5 edities artikelen over hellende daken in de dakenraad. U vindt in de dakenraad nummer 116 het derde artikel.

  Artikel 3:
  Algemene kwaliteit

  Klik hier om artikel te lezen

  Lees meer »

 • Inspectieproject najaarsactie 2012

  Geplaatst op: 01-08-2013
  Inspectieproject najaarsactie 2012
 • Artikel Dakenraad 2

  Geplaatst op: 17-07-2013
  Artikel Dakenraad 2
  Fier Dakcontrol schrijft de komende 5 edities artikelen over hellende daken in de dakenraad. U vindt in de dakenraad nummer 114 het tweede artikel.

  Artikel 2:
  Functies van het hellende dak

  Klik hier om het artikel te lezen  

  Lees meer »

 • Artikel Bouwrups Roofs Juli 2013

  Geplaatst op: 15-07-2013
  Artikel Bouwrups Roofs Juli 2013
  Sprekend artikel Bouwrups in de Roofs van juli 2013 
  Klik hier om het artikel te lezen

  Lees meer »

 • Artikel Dakenraad 1

  Geplaatst op: 02-05-2013
  Artikel Dakenraad 1
  Fier Dakcontrol schrijft de komende 5 edities artikelen over hellende daken in de dakenraad. U vindt in de dakenraad nummer 113 het eerst artikel.

  Artikel 1:
  Het dak in zijn algemeenheid.

  klik hier om het artikel te lezen 

  Lees meer »

 • Ik begrijp er niets van

  Geplaatst op: 27-02-2013
  Ik begrijp er niets van

  VERLEDEN – HEDEN- TOEKOMST

  GOED – BETER - BEST

  Dagelijks wordt de bestaande voorraad hellende daken volgens de drie-dak-transities (conserveren, renoveren, transformeren) aangepakt.

    “Met de kennis van nu, moet het beter met de daken”, is opdracht van vele opdrachtgevers. Echter de vraag is waarom dit nu niet gebeurt? Er zijn ontelbare regels waaraan wij ons dienen te houden, maar lappen de regels met betrekking tot hellende daken volledig aan onze laars.. De benodigde kennis is vaak niet of nauwelijks aanwezig op de juiste plek, is deze kennis wel op de juiste plek aanwezig dan laat de uitvoering ervan vaak te wensen over. Men moet de huidige kennis met betrekking tot hellende daken beter toepassen, ook moet de controle op de uitvoering worden verscherpt. De consument moet simpel gezegd krijgen waar het recht op heeft.

  Lees meer »