Tijd voor verandering

Tijd voor verandering

Prikkels van buitenaf: bijeenkomsten die ik bijwoonde, gesprekken die ik voerde met klanten en politieke discussies die ik volgde. Ze hebben mij aan het denken gezet. Er worden vragen gesteld en er gebeuren dingen die mij een bepaald gevoel geven; ik word me (nog) meer bewust van onze verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving. En niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de mensen en dieren die daarin leven.

Ik kom maar tot één conclusie; het is tijd voor verandering!

 

Als de wind van verandering waait, bouwen sommige mensen muren en anderen windmolens

Trotse bewoners
Neem nou de energiesystemen waarmee we onze daken volleggen. Natuurlijk is isoleren een eerste stap voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar volgens mij kan een gebouw op meer manieren energie geven. Bijvoorbeeld; als we een wijk veranderen en groener maken. En als de bewoners zich daar vervolgens bewust van- en trots op zijn.

Verscheidenheid aan daken
Zo draagt een groen dak bij aan de biodiversiteit in een gebouwde omgeving. En het is een ideale waterbuffer. Planten nemen zo’n 50 procent van de regen op en het resterende water wordt langzaam aan de omgeving afgegeven. Dit voorkomt overbelasting van afvoeren en het riool. Daarbij zuiveren groendaken de lucht, bijvoorbeeld als het gaat om fijnstof. En volgens mij wordt iedereen vrolijker als ook de bijen en vogels weer terugkomen in de wijken.
Ik pleit dus voor een verscheidenheid aan daken. Dát geeft pas energie!

Verandering dus. En verandering begint bij jezelf, nietwaar?

Grazende schapen op het dak
Om mezelf elke dag opnieuw te inspireren, heb ik een grote afbeelding in mijn kantoor laten plaatsen. Daarop is een stadsdeel met een grote diversiteit aan daken te zien. Het is geen esthetisch stuk, maar meer bedoeld om mijzelf eraan te herinneren dat we onze leefomgeving moeten beschermen.

Kijk eens naar dat plaatje. Je ziet zonnepanelen op daken, maar je ziet ook mensen picknicken op hun dak-’gazon’. Er zijn zelfs grazende schapen en koeien te zien. Stel je voor dat je daar zou wonen en dat zelfs de dieren van de daken kunnen profiteren. Daar word je toch vrolijk van!

Ik kijk nog eenmaal op de grazende schapen op het dak, en ga met nog meer energie en nog vrolijker weer aan het werk.< Terug naar blogs