Hebben wij voldoende lef?

Hebben wij voldoende lef? De vakantie is voorbij; iedereen is weer volop aan het werk. Tijdens mijn vakantie heb ik nieuwe energie opgedaan en nieuwe inzichten gekregen. En die inzichten roepen vragen bij me op. Graag deel ik ze met jullie in deze blog.

Herken de daken
Was jij in Spanje op vakantie? Waar de huizen in die mediterrane stadjes hun sfeer danken aan de typische ouderwetse terracotta dakpannen. Of ben je Italië in geweest? Waar, in het zuiden -in de hak van de laars- nog Trulli liggen; de ronde huisjes met hun karakteristieke puntdak.

Is het je überhaupt ooit opgevallen hoe bepalend het dak van een huis is? Zoals uit deze voorbeelden blijkt, geeft het zelfs aan in welk land je je bevindt.

Daken in Nederland
In Nederland kunnen we dit zelfs per streek specificeren. Denk aan de Friese stelp- en stolpboerderijen met hun imposante daken. Of de Brabantse langgevelboerderij met een dak van stro. En, om dan nòg dichter bij huis te komen; hier in Meijel – Noord Limburg – woonden de mensen vroeger in plaggenhutten. Arme Peelwerkers bouwden massaal deze hutten met daken van riet of heideplaggen. Destijds was het logisch dat elke streek z’n eigen dakpannen produceerde; transport was tenslotte onbetaalbaar.

Ontwikkelingen en innovaties
Anno 2017 hebben we echter de mogelijkheid om producten uit de hele wereld te gebruiken. We kunnen kijken naar ontwikkelingen en innovaties in het buitenland. Nederland staat bekend om zijn traditionele producten. En dat is natuurlijk niet voor niets; het zijn ook góede producten. Maar waarom kijken we niet wat vaker over de grenzen heen, of waarom zijn we nog terughoudend met bijvoorbeeld groene daken? Ze worden steeds meer geïntegreerd, maar zijn nog lang niet vanzelfsprekend. Ik vraag me af; zijn we ergens bang voor? Zit het tussen onze oren, of willen we het simpelweg niet?

Rol dakenspecialist
We moeten met z’n allen nadenken over- en rekening houden met de toekomst. We weten dat de bevolkingsgroei een enorme impact zal hebben op alles en iedereen. We moeten onze leefruimte delen met steeds meer mensen. Hoe kunnen wij hier – als dakenspecialisten – een rol in spelen? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de steeds geringere ruimte optimaal benut wordt?

Ik pleit ervoor om elk dak als een uniek object te bekijken. Wat zijn de wensen van de bewoners en wat is ons advies daarin? Ga niet zonder meer uit van ‘de standaard’ maar durf af te wijken! Denk ‘out of the box’… liever nog; denk ‘zonder box’!

Wat denk jij, hebben wij daar in Nederland voldoende lef voor?


trulli

< Terug naar blogs