Hebben wij voldoende lef?

Hebben wij voldoende lef?

Als je buiten bent en geniet van het mooie lenteweer, kijk dan eens omhoog. Is het je überhaupt ooit opgevallen hoe bepalend het dak van een huis is? Daken geven zelfs aan waar je je in Nederland bevindt.

De Friese stelp- en stolpboerderijen met hun imposante daken. Of de Brabantse langgevelboerderij met een dak van stro. En, om dan nòg dichter bij huis te komen; hier in Meijel – Noord-Limburg – woonden de mensen vroeger in plaggenhutten. Arme Peelwerkers bouwden massaal deze hutten met daken van riet of heideplaggen. Destijds was het logisch dat elke streek z’n eigen dakpannen produceerde; transport was tenslotte onbetaalbaar.
Ontwikkelingen en innovaties

Anno 2023 hebben we echter de mogelijkheid om producten uit de hele wereld te gebruiken. We kunnen kijken naar ontwikkelingen en innovaties in het buitenland. Nederland staat bekend om zijn traditionele producten. En dat is natuurlijk niet voor niets; het zijn ook góede producten. Maar waarom kijken we niet wat vaker over de grenzen heen, of waarom zijn we nog terughoudend met bijvoorbeeld groene daken? Ze worden steeds meer geïntegreerd, maar zijn nog lang niet vanzelfsprekend. Ik vraag me af; zijn we ergens bang voor? Zit het tussen onze oren, of willen we het simpelweg niet?

Rol dakenspecialist

We moeten met z’n allen nadenken over en rekening houden met de toekomst. We weten dat de bevolkingsgroei een enorme impact zal hebben op alles en iedereen. We moeten onze leefruimte delen met steeds meer mensen. Hoe kunnen wij hier – als dakenspecialisten – een rol in spelen? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de steeds geringere ruimte optimaal benut wordt?

Denk zonder box

Ik pleit ervoor om elk dak als een uniek object te bekijken. Wat zijn de wensen van de bewoners en wat is ons advies daarin? Ga niet zonder meer uit van ‘de standaard’ maar durf af te wijken! Denk ‘out of the box’… liever nog; denk ‘zonder box’!

Wat denk jij, hebben wij daar in Nederland voldoende lef voor?

 

Joost Stemkens,

Fier Dakcontrol


Helpen van mens en organisaties aan comfortabele en veilige daken.

(Bron foto's: Shutterstock, fotografen: Steppeland, Kingcraft)

 


Oude boerderij met stro, bron: Shutterstock, Kingcraft

< Terug naar blogs