Blog

 • Circusartiest of veilig je werk kunnen doen.

  Veilig werken op hoogte dient zichtbaar te zijn in de offerte!

   

  Circusartiest of veilig je werk kunnen doen?

   

  Ondanks aangepaste regelgeving en ondanks de inspecties van SZW (voorheen Arbeidsinspectie) en SBD blijken nog steeds mensen onveilig te werken op hoogte. Nog ieder jaar gebeuren er tal van ongelukken, ook met dodelijke afloop, omdat werknemers tijdens het werk van het dak vallen.

  Cijfers laten zien dat het afgelopen jaar bij controles 35 inspecteurs bijna 900 objecten bezochten. Bij 70% van die objecten werden een of meer overtredingen geconstateerd. In de onderzoeksperiode zijn 148 ongevallen gemeld, waarbij 10 dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Ook liepen 18 personen ernstig letsel op. Bij de overige ongevallen moesten nog 97 personen in het ziekenhuis worden opgenomen. Dramatische cijfers, waarbij we ons de vraag mogen stellen: Hoe kunnen we het werken op daken nu echt veilig maken?

  Mijn mening is dat het belangrijk is dat veilig werken op hoogte echt een item wordt. Een onderwerp dat aandacht krijgt en directies en opdrachtgevers er van doordrongen raken dat veilig werken niet alleen in het belang is van degenen die fysiek de arbeid leveren op het dak, maar ook voor hen als bedrijf of als opdrachtgever.

  Het wordt tijd dat we – zoals ik al zei - veilig werken echt tot een item maken, dat al in de offertefase aandacht krijgt.

  Door veiligheid als aparte post mee te nemen in de offerte en daar budget voor te reserveren en dat bedrag daar ook daadwerkelijk voor te gebruiken.

  Nu gebeurt het dat de post: veiligheid in het totale aanbestedingsbedrag wordt meegenomen. Wanneer men vervolgens met de prijs dient te zakken, gaat dat in veel gevallen ten koste van de post: veiligheid. Daarmee wordt het veilig werken op het dak (vaak onwillekeurig) naar het tweede plan geschoven.

  Als FIER Dakcontrol help ik opdrachtgevers / aannemers graag in advies en ondersteuning om te zorgen dat werken aan daken op een veilige manier worden uitgevoerd. Want bedenk wel, dat wanneer er ongelukken gebeuren op het dak dan raakt dat ook u als bedrijf of u als opdrachtgever. En dat wilt u toch zeker niet!

  Met ondersteuning van FIER Dakcontrol zijn uw werknemers verzekerd van een veilige werkplek.

   

  Joost Stemkens, FIER Dakcontrol.

   

  Lees meer »

 • 15 seconden wat we doen

  Geplaatst op: 05-03-2015