En de kleur is ... groen!

En de kleur is ... groen!

Afgelopen dagen kwam het met bakken uit de hemel: water! Het houdt Nederland bezig. We hebben te maken met droogte maar ook met ernstige overstromingen. Als je denkt aan deze extreme weersituaties, denk je misschien niet meteen aan een groen dak?

Overstromingen

Weet je dat uit onderzoek blijkt dat een groen dak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en teruggeven aan de atmosfeer? Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert.

Als we ervan uitgaan dat de oppervlakte van groene daken sterk toeneemt, kunnen zij in de toekomst ook een handig wapen worden tegen overstromingen.

Biodiversiteit

Op een groen dak leven bijen en insecten, die trekken op hun beurt weer vogels aan en daarmee bevorderen deze daken de biodiversiteit. Denk aan de verstedelijking, het wordt steeds drukker in ons land en iedereen moet ergens wonen. Groene daken zorgen voor ‘groen’ in de steden, en trekken dieren aan. 

We informeren mensen graag over de voordelen van groene daken.
Je kunt een belangrijke rol spelen en met een groen dak een stukje natuur teruggeven aan de omgeving.

Hittestress
Stress hebben we allemaal wel eens, maar heb jij ooit gehoord van hittestress? Weet je dat als we de helft van onze daken intensief zouden vergroenen, we de temperatuur in de stad met gemiddeld 2 graden Celsius zouden kunnen verlagen?

In de stad kan het soms wel tot 5 graden warmer zijn dan op het omliggende platteland. De gebouwen absorberen de warmte van de zonnestralen en geven deze vervolgens af aan de omgeving. Traditionele daken werken op warme, zonnige dagen als een soort kacheltje. Dak- en gevelgroen kan een aanzienlijke invloed hebben op het stadsklimaat en warme stadse zomers een stuk aangenamer maken. Anders dan gebouwen, nemen planten warmte namelijk niet op, maar weerkaatsen ze die. Daarnaast koelen planten de lucht doordat ze vocht transpireren. 

Gek van groene daken
Bij FIER Dakcontrol werken we aan een prachtig concept om daken te vervangen door groene daken. We kijken hierbij niet alleen naar de voordelen die een groen dak oplevert, maar ook naar de mogelijkheden van energievoordelen die een dak brengt. We kijken naar manieren waarop we het meest optimaal gebruikmaken van daken. Wat dacht je van een dak dat aan de noordzijde groen is en aan de zuidzijde actief wordt ingezet door bijvoorbeeld zonne-energiesystemen?

We houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen, maar blijf in de tussentijd vooral genieten van al het groen in deze prachtige periode van het jaar.

 


< Terug naar blogs

» Meer weergeven