Steeds harder trappen

Steeds harder trappen Het is nog stil buiten, op een paar vogeltjes na die al druk aan het fluiten zijn. Het uitzicht is prachtig; de ochtenddauw dwarrelt langzaam neer op de velden. Daar buiten ben ik dadelijk ook en ik heb er nu al zin in!

Zondag ritueel
Elke zondag hetzelfde ritueel; de wekker gaat om 07.00 uur, ik ben meteen wakker en sluip zachtjes naar beneden zodat de rest van het gezin lekker door kan slapen. Na een stevig ontbijt stap ik op mijn racefiets en ontmoet mijn fietsvrienden op onze vaste plek. Na een ‘goedemorgen, hebben we er weer zin in vandaag?’ vertrekken we in een rustig tempo.

Problemen met het dak
Ik fiets vandaag naast de sportieve Frank: altijd in voor een gezellig en interessant gesprek. Vandaag vertelt hij over de problemen met het dak van zijn woning. Ik merk dat dit een onderwerp is wat ergernis wekt, want hij begint onbewust steeds harder te trappen.

Hollandse regenbui
Wat blijkt? Zijn dak lekte en moest gerepareerd. Hij heeft een bedrijf ingehuurd dat dit keurig voor hem heeft opgelost. Nou ja, in zoverre: ze hebben het gat gedicht en gezorgd dat het niet meer lekte ... op die plek. Een week later druppelde er na een fikse Hollandse regenbui namelijk weer water binnen, op Franks zolder. Dus moest hij weer dat bedrijf laten komen om het volgende lek te repareren.

Conditie van het dak
Als ik hem vraag of ze bij het eerste bezoek niet meteen de conditie van het dak in beeld hebben gebracht, kijkt hij me vragend aan. Ik leg uit dat het met de conditie van een dak hetzelfde is als bij ons, wielrenners: als je conditie niet goed is, kun je nooit optimaal presteren. Dit is al de zoveelste keer dat ik een verhaal hoor over een dakdekkersbedrijf dat niet grondig (genoeg) te werk gaat. Nu begin ik me ook te ergeren en samen trappen we er flink op los!

Professioneel dakbeheer
Ik begrijp niet dat een volledige inventarisatie van de conditie en een eindcontrole nog altijd geen standaard onderdeel is bij dakrenovaties. Professioneel dakbeheer en dakonderhoud leiden simpelweg tot een langere levensduur van daken. Als de algehele conditie van het dak meteen wordt gecontroleerd, kun je in één keer alle problemen aanpakken. Uiteindelijk heb je minder onvoorziene uitgaven en lagere afschrijvingskosten. Resultaat? Een hoger rendement op je investering en, niet te vergeten, een hoop minder ergernis! Dus waarom gebeurt dit nog steeds niet?!

Conclusie condities
Na een ronde van zo’n 100 kilometer hebben we allebei onze ergernis er wel uit getrapt. We belanden in ons stamcafé, waar we tot de conclusie komen dat het met onze conditie wel goed zit. Alleen de conditie van de daken moet beter! Daar heffen we ons glas op en genieten oprecht van ons welverdiende (vinden we zelf), frisse biertje.

Wielrenclub terras - conditie_klein formaat

< Terug naar blogs