Sjaak, de dakdekker, is een alround specialist.

Sjaak, de dakdekker, is een alround specialist.

De toekomstige dakdekker wordt een allround vakman


Sjaak, de dakdekker, is een allround specialist



Al tientallen jaren beoefent Sjaak, de dakdekker, zijn vak met veel plezier. Ooit begon hij op aanraden van zijn vader, die hem vertelde: ‘Jonge, jij hebt geen hoogtevrees. Jij moet dakdekker worden.” Dat leek Sjaak wel leuk! Altijd vanaf een hoogte op het leven neerkijken en als circusartiest over de daken trappelen. Maar door de jaren heen is er veel veranderd in het vak van Sjaak. Want waar het dak als basisfunctie heeft om mens en inboedel droog te houden, wordt de dakdekker steeds meer geconfronteerd met vragen rond geluidreduktie, brandwerendheid, energiebesparing. etc.

Sjaak ziet zijn beroep steeds meer verschuiven van een eenvoudig pannenlegger tot allround dakdekker, waarbij ook het vak van timmerman steeds belangrijker wordt. Steeds vaker krijgt hij vragen over het beperken van het aantal decibellen aan geluid; het reduceren van energieverbruik en vragen over isolatiewaarden en Co2-uitstoot. Sjaak komt er steeds meer achter dat de hedendaagse dakdekker een specialist dient te zijn op het gebied van vraagstukken rond lucht- en geluidsdichtheid en het aanbrengen van energiebesparende maatregelen.

Allround vakman

Collega’s zeggen: “De dakdekker van de toekomst is een timmerman.” Zelf gaat hij nog een stap verder en zegt: “De dakdekker van de toekomst is een allround vakman die oplossingen dient te bedenken op al die fronten van geluid, energie en brandveiligheid en ook nog thuis moet zijn in de complexe wereld van wet- en regelgeving en kennis moet hebben van het bouwbesluit.

De trotse vakman

En als Sjaak, na een aantal bijscholingen, zich presenteert als allround specialist doet hij dat met trots. Trots dat hij ooit voor dit vak heeft gekozen. Trots dat dit vak nu eindelijk tot een specialisme is verworden. Want waar aanvankelijk mensen vooral mensen werden gevraagd die geen hoogtevrees hadden, dien je nu een brede basis aan kennis en vakmanschap op het gebied van timmeren en installatietechniek in huis te hebben.

Sjaak denkt: “Mijn vader heeft destijds toen hij mij adviseerde dakdekker te worden, nooit kunnen vermoeden dat hij me een zeer specialistisch beroep in stuurde. Maar ik ben trots dit te mogen doen.” In de wetenschap dat wanneer hij die de omslag naar dit pure vakmanschap niet had maakt, hij steeds minder door opdrachtgevers zou worden uitgenodigd om zijn acrobatische kunsten op het dak te tonen.

 

Joost Stemkens / FIER Dakcontrol.

 



< Terug naar blogs