Mensen tekort en toch komen projecten gereed … Hoe?

Mensen tekort en toch komen projecten gereed … Hoe?

In mijn netwerk aan dakdekkersbedrijven waarmee we samenwerken, stuurde ik een vacature door voor ons bedrijf Fier Dakcontrol voor één nieuwe collega. Meteen kreeg ik reactie terug. ‘Prima, als jij een bus dakdekkers voor me hebt.’

Mijn vraag was alleen of ze onze vacature wilden delen binnen hun netwerk, maar toch snap ik hun respons volledig. Het tekort aan vaklieden is binnen elke branche aanwezig. En op een of andere manier komen alle projecten gereed! Misschien niet zo geolied als we willen - maar toch.

Twee zaken lopen hier door elkaar: projecten die gereed komen en het tekort aan vaklieden. Hoe?

 

Binnen ons vakgebied van daken is enorm veel kennis aanwezig op allerlei plekken in de markt. Het probleem is dat we ze niet weten te verbinden. Of het nu gaat om de techniek, inzicht in bestaande conditie, advies en ontwerp, uitvoering … Het is er allemaal en toch krijgen we minimaal de verbinding. En als ik om de verbinding vraag of het in een gesprek voorbijkomt, schieten we allemaal in de enthousiasme-stand. We snappen het, hebben een legio ideeën en een beeld van hoe het dan wel zou moeten. En toch krijgen we het niet gevangen in een plan van aanpak. We verzanden dezelfde dag nog in de dagelijkse beslommeringen ...


Desondanks komen projecten ook met daken gereed. Hoe doen we dat dan?! Waarom lukt het wel? Is er wel een tekort? Zit het ‘m in de planning of de druk van opdrachtgevers? Hoe?!


Dakdekkersbedrijven hellende en platte daken zijn op zoek naar vaklieden. Kunnen we elkaar verbinden en hier een samenwerking in vinden? Hoe gaaf zou het zijn als we daken maken zien als een dienst - een gunst waarvoor we natuurlijk vergoeding krijgen -, maar we elkaar ook kunnen helpen over en weer?

Herkenbaar?

 


Joost Stemkens,

Fier Dakcontrol

Helpen van mens en organisaties aan comfortabele en veilige daken.


Foto van Maarten Nijman. Spreeuwen werken alleen maar samen… voor het beste resultaat. 

 

 < Terug naar blogs