En de kleur is... groen!

En de kleur is... groen!

Het is voorjaar, de natuur is prachtig; alles groeit en bloeit. Hoewel, alles..

We kunnen niet ontkennen dat er dagelijks een aantal diersoorten uitsterven. Het goede nieuws is dat er ook dagelijks nieuwe soorten ontdekt worden. Mogen we spreken van een natuurlijke balans? Ook in de dakenwereld wordt hard gewerkt aan ‘balans’. Hoe, vraag je je af?

 

Biodiversiteit
Bijvoorbeeld door mensen steeds meer te informeren over de voordelen van groene daken. Ze hebben een belangrijke functie en geven een stukje natuur terug aan de omgeving. Denk aan de verstedelijking, het wordt steeds drukker in ons land en iedereen moet ergens wonen. Groene daken zorgen ervoor dat er toch weer ‘groen’ komt in de steden, daardoor worden dieren aangetrokken. Op een groen dak leven bijvoorbeeld bijen en insecten, die trekken op hun beurt weer vogels aan en daarmee bevorderen deze daken de biodiversiteit.

Hittestress
Stress hebben we allemaal wel eens. Maar heb jij ooit gehoord van hittestress?
In de stad kan het soms wel tot 5 graden warmer zijn dan op het omliggende platteland. De gebouwen absorberen de warmte van de zonnestralen en geven deze vervolgens af aan de omgeving. Traditionele daken werken op warme, zonnige dagen op die manier als een soort kacheltje. Dak- en gevelgroen kan een aanzienlijke invloed hebben op het stadsklimaat en warme stadse zomers een stuk aangenamer maken. Anders dan gebouwen, nemen planten warmte namelijk niet op, maar weerkaatsen ze die. Daarnaast koelen planten de lucht doordat ze vocht transpireren. Uit modelmatig onderzoek is gebleken, dat wanneer we de helft van onze daken intensief zouden vergroenen, we de temperatuur in de stad met gemiddeld 2 graden Celsius zouden kunnen verlagen!

Overstromingen
Overstromingen, wat heeft dat nou met een groen dak te maken hoor ik je denken. Nou, heel veel! Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een groen dak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en teruggeven aan de atmosfeer. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert. Als we ervan uitgaan dat de oppervlakte van groene daken sterk toeneemt, kunnen zij in de toekomst ook een handig wapen worden tegen overstromingen.

Nieuw concept
Bij FIER Dakcontrol zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van een nieuw concept om daken te vervangen door groene daken. We kijken hierbij niet alleen naar de voordelen die een groen dak op kan leveren, maar ook naar de mogelijkheden van energievoordelen die een dak kan brengen. We kijken naar manieren waarop we het meest optimaal gebruikmaken van daken. Denk aan een dak dat aan de noordzijde groen is en aan de zuidzijde actief wordt ingezet door bijvoorbeeld zonne-energiesystemen.

We houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen, maar blijf in de tussentijd vooral genieten van al het groen in deze prachtige periode van het jaar!

 
Ein de kleur is... groen - mei 2018

< Terug naar blogs